perjantai, 3 maaliskuun, 2017, 10:47

TÄHTIVIERAS Satu Kaleva: Tilojen ja tilasuunnittelun eri ulottuvuuksia etsimässä

Arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun pariin minua on vetänyt kiinnostus siitä, millä tavalla tila ja ihminen vuorovaikuttavat keskenään. Uskon, että ihmistä ja ympäristöä koskevien erilaisten näkökulmien yhdistäminen rikastuttaa ja avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia tilasuunnittelulle. Arkkitehtuurin teorian piirissä on viime aikoina keskusteltu esimerkiksi siitä, minkälaisia mahdollisuuksia ja kehittymispotentiaalia rakennettu ympäristö meille tarjoaa, tai jättää tarjoamatta.

Inhimillinen todellisuus on moniulotteinen ja lähestyttävissä useista näkökulmista. Meidän ja ympäristömme välisessä vuorovaikutuksessa kytkeytyy yhteen esimerkiksi psykologisia, sosiaalisia ja neurologisia ulottuvuuksia, jotka ovat kaikki vuorovaikutuksessa keskenään.
Hoidollisista tiloista on muodostunut sisustusarkkitehtuurin opintojen aikana minulle keskeisiä mielenkiinnon kohteita. Hoidollisiin ympäristöihin liittyvässä keskustelussa on nähtävissä, miten merkityksellinen ihmisen ja rakennetun ympäristön välinen suhde on.

Kuten ihminen myös esimerkiksi sairaala on ympäristönä monitasoinen kokonaisuus. Sosiaalitieteiden taustaani vasten erityistä kiinnostusta herättää se, miten hyvinvointia tukevia prosesseja integroidaan tilasuunnitteluun.

Sosiaalipsykologi / tuleva sisustusarkkitehti Satu Kaleva
Pa-La:n harjoittelija vuonna 2016

 

Kirjallisuutta:

Robinson, S. & Pallasmaa, J. (2015). Mind in architecture. Neuroscience, embodiment and the future of design (toim.). Cambridge: The MIT Press.
Mallgrave, H. (2015). Embodiment and enculturation: the future of architectural design. Frontiers in psychology, 6, 1398.
Kaleva, Satu & Valkonen, Jukka. Artikkeli Mielenterveyden edistämisen dilemmat. Teoksessa Yhteiskuntapolitiikka 78 (2013):6.

Partanen & Lamusuo Oy:n suunnittelema tila nimeltä Kohtu, KYS Kaarisairaala © Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

 

Partanen & Lamusuo Oy:n suunnittelussa tilojen parantava ja elvyttävä vaikutus on pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin. KYS Kaarisairaala © Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

 

KYS Kaarisairaala valmistu 2015. © Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

 

Täältä löydät lisää Partanen & Lamusuo Oy:n sairaalasuunnittelukohteita.

 

Avainsanat: , ,

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään voidaksesi kommentoida.