keskiviikko, 1 helmikuun, 2017, 12:04
Arkkitehtuuri, taide ja muotoilu sairaalasuunnittelussa
Partanen & Lamusuo Oy:n sairaalasuunnittelu alkoi vuonna 2000 eli noin kuusitoista vuotta sitten. Tuolloin parivuotias tyttäremme joutui Kuopion yliopistolliseen sairaalaan viikoksi. Yövyimme mieheni arkkitehti Heikki Lamusuon kanssa hänen luonaan huolen täyttämiä öitä. Tilanteen ratkettua lopulta parhain päin ja pelkällä säikähdyksellä, tulimme purkaneeksi kokemuksiamme sairaalassa oleskelusta ja olimme päätyneet moniin yhtäläisiin syy ja seuraus -kokemuksiin tilanteen ahdistavuudesta.
Sairaalakokemukseen liittyy aina huoli omasta tai toisen terveydestä. Niin potilailla kuin henkilökunnallakin. Tätä huolta voidaan helpottaa ympäristöllä, johon liittyy valo, akustiikka, värit, materiaalit, muodot, kalusteet, tunnelma. Näihin asioihin olimme juuri kiinnittäneet huomiota, olemmehan arkkitehti-taiteilijapariskunta. Olimme mielissämme visioineet KYSin tiloista hyvin samankaltaiset tilat, jotka auttaisivat huolestuneita omaisia vastaavanlaisissa tilanteissa kuin olimme itse juuri olleet.
Kokemuksellinen empatiaan pohjautuva sattuman eteen tuoma suunnitteluprojekti hautautui vuosikausiksi, kunnes eräänä päivänä posteljooni toi kirjeen, jossa oli kutsu osallistua KYSin pääaulan ja näytteenoton uudistuksen suunnittelukilpailuun. Se tuntui suorastaan elämän maagiselta hetkeltä. Osallistumispäätöksemme oli helppo, olimmehan käyneet suunnitteluprosessin läpi kahdeksan vuotta aiemmin ja meillä oli edelleen relevantit omakohtaiset ideat asiaan. Ja niinpä 2008 meille tulikin kilpailuvoitto ja varsinainen sairaalasuunnittelusarkamme alkoi.
Taiteen osuus suunnittelussa voi olla konseptuaalista ja sisällöllistä. Lähtökohta, jolla koko suunnitteluprosessia tarkastellaan. KYSin tapauksessa se on juuri sitä. Pääaulan ja näytteenoton tilat eivät sisällä lähes mitään suorakaiteista. Niin kuin ei ihminenkään tullessaan huoliensa kanssa sairaalaan. Muotokieli niin rakenteissa kuin kalusteissa on haettu ihmisen sisältä: soluista, tumista, kaarevista pinnoista. Tilan materiaalivalinnoilla voidaan viedä ajatuksia pehmeämpiin ympäristöihin pelottavasta sairaalakontekstista. Kokolattiamatot odotustilassa, kukkatapetit näytteenottohuoneissa, herkät punaiset puuviilut kaarevissa seinissä, hopeiset verhot pilareiden ympärillä, väriä muuttavat led-valot, detaljoitu Syke-sisääntulokatos ja runsaat tumamaiset kasvialtaat tuovat kodikkaan tunteen ja vievät ajatusta jopa hotellimaiseen suuntaan. Paras todiste tästä on pieni lapsi, joka sanoi äidilleen ovensuussa pois lähtiessään: ”Tullaanhan tänne uudestaan, täällä on niin hienoa!” Pääaula- ja näytteenotto siis valmistuivat 2013 Kuopioon, ja olin sattumoisin itse kuulemassa tuon lapsen lausahdusta.
Matkamme sairaalamaailmassa jatkui, sillä saimme tehtäväksemme KYSn Kaarisairaalan julkisten tilojen suunnittelun niin sisällä kuin ulkona. Jatkoimme uudisrakennuksen aulatiloissa orgaanisten muotojen ja vahvojen värien leikkiä. Samat muodot toistuvat suunnittelemissamme opasteissa, jotka ovat levittäytyneet nykyään kaikkialle sairaalaan. Auloista muotoutui sokkeloisessa käytäväverkostossa muistiin jääviä solmukohtia, jotka auttavat orientoitumaan niin potilaita kuin henkilökuntaa kustannustehokkaan uudisrakennuksen uumenissa. Luonnonvalo ja akustiikka näyttelevät äärimmäisen suurta osaa julkisissa tiloissa varsinkin sairaalassa, missä huolet ja melankolia valtaavat helposti asiakkaiden ajatukset.
Ihmisen orgaaninen sisäinen maailma heijastuu myös 2015 valmistuneen Kaarisairaalan julkisivussa. 1500 m2 kokoinen aurinkosuojana toimiva julkisivuteos Evoluutio hyödyntää Itä- Suomen yliopiston tutkijoiden ja sairaalan oman lääkärikunnan kuvaamia mikroskooppikuvia elävien ihmisten sisältä. Teoksessa on hyödynnetty tutkijoiden omaa värikoodikieltä, joka on rakentunut tukemaan lääkärin ikuista toivetta siitä, että potilaalla on kaikki hyvin! Evoluutio-teos näyttäytyy jokaisesta huoneesta omanlaisenaan uniikkina taideteoksena. Näin saimme potilaiden ja henkilökunnan näkymiin luontoefektiä, vaikka varsinaisia puistoja emme pystyneetkään ahtaalle sairaalan tontille rakentamaan.
Kokemuksellinen, emotionaalinen ja empaattinen sairaalasuunnittelumme jatkuu niin Kuopiossa KYS:n Peko1-hankkeessa kuin Lappeenrannassa Eksoten K-sairaalan uudisrakennushankkeessa. Suunnittelumme pääinnottajana toimii edelleen 2000-luvun omat kokemuksemme. Se että potilaat ja omaiset viihtyvät ja tuntevat olonsa mahdollisemman hyväksi kriisin hetkellä, kun joutuvat sairaalan huolehtivaan syliin… Sekä se, että hoitohenkilökunta jaksaa tehdä työtään ja parantaa potilaita aina vain uudestaan ja uudestaan hyvällä asenteella, niin kuin tekivät aikanaan meidän tyttärellemme.
Lisätietoja Partanen & Lamusuo Oy:n hankkeista:
www.fb.com/PartanenLamusuo
www.pa-la.fi
Jutun on julkaisuut myös Ecophonin e-lehti Akustiikka & Estetiikka.
Jaana Partanen
Avainsanat: Eksote keskussairaala, Evoluutio, KYS, Partanen & Lamusuo Oy, PEKO1