torstai, 23 elokuun, 2012, 06:35
1970 kuolleen nunnan syöpäsolut heräävät henkiin Mielen alkemiassakin
Pakasteeseen voi säilöä näin syksyllä muutakin kuin marjoja ja sieniä. Sadoissa lääketieteen tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa on säilöttyinä 1970 kuolleen nunnan syöpäsoluja, jotka herätetään henkiin konfokaalimikroskooppi tutkimusta varten.
Niin tekee myös aika-ajoin Itä-Suomen yliopiston tutkija Kirsi Rilla, joka sanookin että: ”Yksi syöpäsolujen vaarallisista ominaisuuksista on kuolemattomuus, jota voidaan kuitenkin käyttää hyväksi tutkimuksissa”. Ja jatkaa: ”Syöpää ei nykytietämyksen valossa enää ajatella yhtenä sairautena, vaan se on joukko erilaisia, hyvinkin yksilöllisiä sairauksia – siksi yhtä ja ainoaa oikeaa parannuskeinoakaan ei ole olemassa. Lisäksi myös lääketieteilijät uskovat, että ihmisen mielellä on suuri merkitys koko kehon terveydentilalle, vaikka aukottomia keinoja sen tieteelliseen todistamiseen ei olekaan.”
Mielen alkemiaa teoksen kuvasta Kirsi Rilla kirjoittaa: ”Oman tutkimukseni tavoitteena on löytää uusia parannuskeinoja syöpäsairauksiin. Parantaminen onkin mielestäni keskeinen tieteen ja taiteen yhdistävä teema kuvassa. Työskenteleminen hyvin pienten molekyylien parissa saa joskus unohtamaan, miksi tutkimustyötä todella tehdään. Kuva herättää uudelleen arvostamaan omaakin työtä, pystyn todella tekemään näkymättömän näkyväksi!” (Mielen alkemiaa -näyttelytekstit, Jyväskylän taidemuseo)
Jaana Partanen
Avainsanat: Mielen alkemiaa